• 💪 Jämför priser
 • 💪 8 butiker
 • 💪 Filterfunktion
PWO-Kungen
Hitta en PWO som passar dig!

Kreatin

Vad är kreatin?

Kreatin är ett ämne som finns naturligt i kroppen som njurarna och levern producerar dagligen från aminosyror.

Kreatin nyttjas i kroppen som energireserv i framförallt organ som förbrukar stora mängder energi. Ca 95 % av kroppens kreatin lagras i muskler, och resterande mängd finns främst i hjärnan.

Vilken effekt har kreatin?

Vad är kreatin bra för?

Kreatinets effekt är att det ökar mängden kreatinfosfat, vilket kroppen kan nyttja för att som energikälla i musklerna. Resultatet blir alltså att du orkar använda musklerna under en längre tid. I slutändan får du alltså mer utav din träning.

Utöver effekten på prestationsförmågan har kreatin även påverkan på muskeluppbyggnaden. I kroppen finns satellitceller som ökar muskelbyggnaden och kreatin har en stimulerande effekt på dessa satellitceller vilket i sin tur ökar antal cellkärnor i muskeln.

Finns det några biverkningar/bieffekter?

Finns det risk för håravfall?

Nej. Inte enligt dagens studier. Påståendet kommer ursprungligen från en studie där man såg en koppling mellan kreatin och förhöjda värden av dihydrotestosteron (DHT). Eftersom det finns några kopplingar mellan DHT och håravfall har det således dragits slutsatsen att även kreatin kan leda till håravfall. Resultatet för studien har dock inte lyckats återskapats. I dagsläget finns det ett dussin (12) studier som testat korrelationen mellan kreatin-intag och förhöjda värden DHT. Enbart 2 av dessa studier har visat en liten men ej statistiskt signifikant stegring av fritt testosteron (som producerar DHT). Därmed finns det i dagsläget inte tillräcklig evidens som påvisar ett samband mellan kreatin och håravfall.

Kan kreatin ge finnar?

Ja, finnar är en relativt vanlig biverkning från kreatin.

Kreatin och huvudvärk

En vanlig biverkning av att ta kosttillskottet kreatin är huvudvärk. Se till att du inte tar mer än dagliga rekommenderade dosen och om du har huvudvärk som inte går över, hör med din läkare om problemen kvarstår.

Är kreatin farligt?

För friska vuxna är kreatin ett säkert kosttillskott om doseringen följs. Kosttillskott bör dock användas med försiktighet.
Några saker att tänka på är:
 • Inte överskrida dosering
 • Inte nyttja läkemedel samtidigt utan att rådfråga din doktor.
 • Det råder brist på vetenskapliga studier gällande känsliga grupper, som gravida, barn, äldre eller ammande.

Hur ska man tänka kring dosering av kreatin?

 • Lägre än 60kg - 5 g/dag.
 • 60 - 70kg - 6 g/dag.
 • 70 - 80kg - 7 g/dag.
 • 80 - 90kg - 8 g/dag.
 • 90 - 100kg - 9 g/dag.
 • 100+kg - 10 g/dag.

Vad menas med uppladdningsfas av kreatin?

Eftersom effekten av kreatinanvändning uppstår när musklernas kreatinnivåer ökar, kan det vara fördelaktigt att höja kreatinnivåerna snabbt. Genom att ta en större dos kreatin i början (uppladdningsfas) går det att påskynda effekten.

Tar man 5 gram kreatin per dag tar det uppemot 30 dagar att få full effekt. Om man då istället har en uppladdningsfas med ca 20 gram per dag kommer maximal effekt uppnås redan efter en vecka.

Vilket är det absolut bästa kreatinet för muskelökning?

 • Kreatinmonohydrat - 100%
 • Lågt kilopris
 • Bästa kreatinet för muskelökning
 • Svensktillverkat
 • Pulver som är lättblandat

Hur ska man tänka kring kreatin & uppehåll? Hur länge ska man ta kreatin?

Ofta rekommenderas att kreatin används i cykler. Ett sedvanligt schema är att ta kreatin under 8 veckors tid för att sedan ha ett uppehåll på 4 veckor. Anledningen till att nyttja kreatin i cykler med uppehåll är att effekten är störst i början och därefter minskar. Till följd av uppehållet återställs effekten, så att kreatinet kan uppnå maximerad effekt återigen.

Bör jag nyttja kreatin under deff?

Det finns både fördelar och nackdelar att använda kreatin vid deff. Eftersom kreatin tillför energi till musklerna kan det medföra mer ork under gympasset. Vissa upplever dock att de känns vattniga och “uppblåsta” till följd av kreatin.

Klassas kreatin som doping?

Kreatin är inte dopingklassat eftersom det inte påverkar hormonella system eller andra fysiologiska system som exempelvis blodet.

Var finns kreatin i mat?

Vissa råvaror har högt innehåll av kreatin. Fisk och rött kött har höga halter kreatin. 450 gram av rött kött eller lax ger ca 1-2 gram kreatin.

Kreatin som kosttillskott

Skapar kreatin viktuppgång?

Eftersom kreatin binder vätska är det väldigt vanligt med viktuppgång till följd av kreatinanvändning. Normalt sett är viktuppgången mellan 1-2 kg vid användning av kreatin som kosttillskott. Vikten återställs om du sedan trappar ner eller avslutar kreatinintaget.

Kan man kombinera kreatin och koffein?

Det diskuteras det frekvent om det går att nyttja både kreatin och koffein samtidigt utan att få en hämmande effekt. Tyvärr finns det inget tydligt svar på det i dagsläget, men eftersom båda ämnena har positiv effekt på träning, samt att koffein inte försämrar upptaget av kreatin (2), verlar det inte vara kontraproduktivt att nyttja kreatin och koffein samtidigt.

Kreatin och träning

När bör man ta kreatin, före eller efter träning?

Eftersom kreatin tar lång tid att tas upp av kroppen finns det ingen tydlig anledning att ta det precis innan träning, utan det är bättre att ta kreatinet efter avslutad träning då kroppen är som mest mottaglig för den typen av näring.

Kreatinin & träning, vad är kopplingen?

Kreatin bryts ned till kreatinin, som sedan förs ut ur blodet med hjälp av njurarna, för att sedan lämna kroppen med urinen. Kreatininmängden som finns i blodet beror dels på volymen muskler du har. Generellt sett har män högre mängder kreatinin jämfört med kvinnor. Förhöjda nivåer av kreatinin kan ibland vara på grund av att du ansträngt dig för mycket under motion. Om njurarna inte fungerar som de ska och inte arbetar normalt, ökar kreatininnivåerna i blodet. Därför kan mängden kreatinin i blodet vara en markör för att undersöka och analysera njurarnas funktion.

Var kan man köpa kreatin monohydrat?

Kreatin finns i stort sett i alla sportbutiker eftersom det är så eftertraktad produkt. Exempelvis finns det att köpa hos:

MM Sports

Gymgrossisten (Star nutrition)

Svenskt kosttillskott

Vår favorit

COPYRIGHT © 2021 PWO-Kungen