• đŸ’Ș JĂ€mför priser
 • đŸ’Ș 8 butiker
 • đŸ’Ș Filterfunktion
PWO-Kungen
Hitta en PWO som passar dig!

Kreatin

Vad Àr kreatin?

Kreatin Àr ett Àmne som finns naturligt i kroppen som njurarna och levern producerar dagligen frÄn aminosyror.

Kreatin nyttjas i kroppen som energireserv i framförallt organ som förbrukar stora mÀngder energi. Ca 95 % av kroppens kreatin lagras i muskler, och resterande mÀngd finns frÀmst i hjÀrnan.

Vilken effekt har kreatin?

Vad Àr kreatin bra för?

Kreatinets effekt Àr att det ökar mÀngden kreatinfosfat, vilket kroppen kan nyttja för att som energikÀlla i musklerna. Resultatet blir alltsÄ att du orkar anvÀnda musklerna under en lÀngre tid. I slutÀndan fÄr du alltsÄ mer utav din trÀning.

Utöver effekten pÄ prestationsförmÄgan har kreatin Àven pÄverkan pÄ muskeluppbyggnaden. I kroppen finns satellitceller som ökar muskelbyggnaden och kreatin har en stimulerande effekt pÄ dessa satellitceller vilket i sin tur ökar antal cellkÀrnor i muskeln.

Finns det nÄgra biverkningar/bieffekter?

Finns det risk för hÄravfall?

Nej. Inte enligt dagens studier. PÄstÄendet kommer ursprungligen frÄn en studie dÀr man sÄg en koppling mellan kreatin och förhöjda vÀrden av dihydrotestosteron (DHT). Eftersom det finns nÄgra kopplingar mellan DHT och hÄravfall har det sÄledes dragits slutsatsen att Àven kreatin kan leda till hÄravfall. Resultatet för studien har dock inte lyckats Äterskapats. I dagslÀget finns det ett dussin (12) studier som testat korrelationen mellan kreatin-intag och förhöjda vÀrden DHT. Enbart 2 av dessa studier har visat en liten men ej statistiskt signifikant stegring av fritt testosteron (som producerar DHT). DÀrmed finns det i dagslÀget inte tillrÀcklig evidens som pÄvisar ett samband mellan kreatin och hÄravfall.

Kan kreatin ge finnar?

Ja, finnar Àr en relativt vanlig biverkning frÄn kreatin.

Kreatin och huvudvÀrk

En vanlig biverkning av att ta kosttillskottet kreatin Àr huvudvÀrk. Se till att du inte tar mer Àn dagliga rekommenderade dosen och om du har huvudvÀrk som inte gÄr över, hör med din lÀkare om problemen kvarstÄr.

Är kreatin farligt?

För friska vuxna Àr kreatin ett sÀkert kosttillskott om doseringen följs. Kosttillskott bör dock anvÀndas med försiktighet.
NÄgra saker att tÀnka pÄ Àr:
 • Inte överskrida dosering
 • Inte nyttja lĂ€kemedel samtidigt utan att rĂ„dfrĂ„ga din doktor.
 • Det rĂ„der brist pĂ„ vetenskapliga studier gĂ€llande kĂ€nsliga grupper, som gravida, barn, Ă€ldre eller ammande.

Hur ska man tÀnka kring dosering av kreatin?

 • LĂ€gre Ă€n 60kg - 5 g/dag.
 • 60 - 70kg - 6 g/dag.
 • 70 - 80kg - 7 g/dag.
 • 80 - 90kg - 8 g/dag.
 • 90 - 100kg - 9 g/dag.
 • 100+kg - 10 g/dag.

Vad menas med uppladdningsfas av kreatin?

Eftersom effekten av kreatinanvÀndning uppstÄr nÀr musklernas kreatinnivÄer ökar, kan det vara fördelaktigt att höja kreatinnivÄerna snabbt. Genom att ta en större dos kreatin i början (uppladdningsfas) gÄr det att pÄskynda effekten.

Tar man 5 gram kreatin per dag tar det uppemot 30 dagar att fÄ full effekt. Om man dÄ istÀllet har en uppladdningsfas med ca 20 gram per dag kommer maximal effekt uppnÄs redan efter en vecka.

Vilket Àr det absolut bÀsta kreatinet för muskelökning?

 • Kreatinmonohydrat - 100%
 • LĂ„gt kilopris
 • BĂ€sta kreatinet för muskelökning
 • Svensktillverkat
 • Pulver som Ă€r lĂ€ttblandat

Hur ska man tÀnka kring kreatin & uppehÄll? Hur lÀnge ska man ta kreatin?

Ofta rekommenderas att kreatin anvÀnds i cykler. Ett sedvanligt schema Àr att ta kreatin under 8 veckors tid för att sedan ha ett uppehÄll pÄ 4 veckor. Anledningen till att nyttja kreatin i cykler med uppehÄll Àr att effekten Àr störst i början och dÀrefter minskar. Till följd av uppehÄllet ÄterstÀlls effekten, sÄ att kreatinet kan uppnÄ maximerad effekt Äterigen.

Bör jag nyttja kreatin under deff?

Det finns bĂ„de fördelar och nackdelar att anvĂ€nda kreatin vid deff. Eftersom kreatin tillför energi till musklerna kan det medföra mer ork under gympasset. Vissa upplever dock att de kĂ€nns vattniga och “uppblĂ„sta” till följd av kreatin.

Klassas kreatin som doping?

Kreatin Àr inte dopingklassat eftersom det inte pÄverkar hormonella system eller andra fysiologiska system som exempelvis blodet.

Var finns kreatin i mat?

Vissa rÄvaror har högt innehÄll av kreatin. Fisk och rött kött har höga halter kreatin. 450 gram av rött kött eller lax ger ca 1-2 gram kreatin.

Kreatin som kosttillskott

Skapar kreatin viktuppgÄng?

Eftersom kreatin binder vÀtska Àr det vÀldigt vanligt med viktuppgÄng till följd av kreatinanvÀndning. Normalt sett Àr viktuppgÄngen mellan 1-2 kg vid anvÀndning av kreatin som kosttillskott. Vikten ÄterstÀlls om du sedan trappar ner eller avslutar kreatinintaget.

Kan man kombinera kreatin och koffein?

Det diskuteras det frekvent om det gÄr att nyttja bÄde kreatin och koffein samtidigt utan att fÄ en hÀmmande effekt. TyvÀrr finns det inget tydligt svar pÄ det i dagslÀget, men eftersom bÄda Àmnena har positiv effekt pÄ trÀning, samt att koffein inte försÀmrar upptaget av kreatin (2), verlar det inte vara kontraproduktivt att nyttja kreatin och koffein samtidigt.

Kreatin och trÀning

NÀr bör man ta kreatin, före eller efter trÀning?

Eftersom kreatin tar lÄng tid att tas upp av kroppen finns det ingen tydlig anledning att ta det precis innan trÀning, utan det Àr bÀttre att ta kreatinet efter avslutad trÀning dÄ kroppen Àr som mest mottaglig för den typen av nÀring.

Kreatinin & trÀning, vad Àr kopplingen?

Kreatin bryts ned till kreatinin, som sedan förs ut ur blodet med hjÀlp av njurarna, för att sedan lÀmna kroppen med urinen. KreatininmÀngden som finns i blodet beror dels pÄ volymen muskler du har. Generellt sett har mÀn högre mÀngder kreatinin jÀmfört med kvinnor. Förhöjda nivÄer av kreatinin kan ibland vara pÄ grund av att du anstrÀngt dig för mycket under motion. Om njurarna inte fungerar som de ska och inte arbetar normalt, ökar kreatininnivÄerna i blodet. DÀrför kan mÀngden kreatinin i blodet vara en markör för att undersöka och analysera njurarnas funktion.

Var kan man köpa kreatin monohydrat?

Kreatin finns i stort sett i alla sportbutiker eftersom det Àr sÄ eftertraktad produkt. Exempelvis finns det att köpa hos:

MM Sports

Gymgrossisten (Star nutrition)

Svenskt kosttillskott

VĂ„r favorit

COPYRIGHT © 2021 PWO-Kungen